ROZDZIAŁ 15. SANOCKIE PRZYSMAKI I ICH MIĘDZYNARODOWA KARIERA
Pierogi to klasyczne danie podawane na obiadach w rodzinie Knyplów. Krystyna dołączywszy do rdziny opanowała sztukę przygotowywania pierogów, nieco modyfikując recepturę nadzienia.
Pierogi produkcji Krystyny
Słodkim przysmakiem tym jest kutia podawana jako deser podczas kolacji wigilijnej. Nie znałam wcześniej tej potrawy, z tego wniosek płynie, że małżeństwo poszerza horyzonty kulinarne ;).
Ulubionym daniem w rodzinie były pierogi. Smaczne, pożywne, tanie – wszystkie zalety dla wyżywienia rodziny o skromnym budżecie. Produkowała je Maria, Anna, a także Krystyna opanowała tę sztukę.
Co więcej nadała produkowanym przez siebie pierogom rangę międzynarodową – publikując post na fotoblogu, który miała ponad 15 tysięcy odsłon. Felietonem o pierogach debiutowała na amerykańskim / globalnym portalu dla lekarzy www.sermo.com
Felieton Krystyny na globalnym / amerykańskim forum dla lekarzy www.sermo.com
Mieczysław przy kolacji wigilijnej z pierogami i kutią
Kutia na wigilię
Jak informuje Wikipedia kutia ma korzenie ukraińskie oraz rosyjskie, a słowo wywodzi się z języka greckiego. W wersji sanockiej głównym składnikiem kutii jest mak, a także miód, orzechy i rodzynki
@mimax2 / Krystyna Knypl
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.