Przyjęcie bagietkowe wydali Matylda
i Francis z okazji pierwszych urodzin Młodzieńca. Formuła przyjęcia
polegała na tym, że w przekrojone na pół bagietki stawiono fotografie
uczestników przyjęcia, a następnie ustawiono je na stole jadalnym. Tym
sposobem wszyscy brali udział w uroczystym obiedzie.
Przyjęcie bagietkowe wydano w posiadłości Niemcewicze 27 kwietnia 2016 roku
Matylda dołożyła wszelkich starań aby
serwowane dania oraz napoje były niecodzienne, eleganckie oraz zawierały
w sobie elementy francuskie.
Pierwsze danie
Zupa pomidorowa z trójkolorowymi tortellini, z dodatkiem szynki prosciutto crudo
Drugie danie
Pates d'Alsace, filet z indyka, sałatka z awokado i papryki
Desery
Ser Le Brillat - Savarin dojrzewający z porostem szlachetnej pleśni
Winogrona
Napoje
Wino Chardonnay l'Heritage de Carilan
Kawa, woda
Brillat-Savarin to miękki, dojrzewający ser z potrójnie kremowego mleka krowiego, zawierający co najmniej 72% tłuszczu w suchej masie (około 40% w całości). Ma naturalną, kwaśną skórkę. Został stworzony ok. 1890 r. jako "Excelsior" lub "Délice des gourmets" ("Rozkosz dla smakoszy") przez rodzinę Dubuc, w pobliżu Forges-les-Eaux (Seine-Maritime). Producent sera Henri Androuët zmienił jego nazwę w latach 30. XX w., składając hołd XVIII-wiecznemu francuskiemu smakoszowi i politykowi Jeanowi Anthelme Brillat-Savarinowi.
Źródło informacji: https://en.wikipedia.org/wiki/Brillat-Savarin_cheese
Źródło ilustracji: https://en.wikipedia.org/wiki/Grape
Anthelme Brillat-Savarin, był prawnikiem, politykiem oraz pisarzem
Źródło ilustracji: https://pl.wikipedia.org/wiki/Anthelme_Brillat-Savarin
Autor dzieła Fizjologia smaku albo medytacje o gastronomii doskonałej
Źródło ilustracji: https://fr.wikipedia.org/wiki/Jean_Anthelme_Brillat-Savarin
Polskie wydanie Fizjologii smaku PIW, 2015
Menu było przemyślane pod kątem akcentów francuskich. Fotografie z uroczystego obiadu dołączyły do archiwum rodzinnego. Czas szybko leciał i Młodzieniec aktualnie ma 7 lat. Matylda 77 i to ich łączy podwójnie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.